Hva kan du gjøre hvis PC streiker fullstendig? Mulighetene er faktisk ganske mange, alt fra manglende strøm til infeksjon av datavirus, eller at harddisken har tatt kvelden. Her får du servert noen nyttige tips, og du bør prøve det enkle først.

Hva gjør du hvis PC-en din nekter å starte i det hele tatt, eller skjermen blir sort? Problemer er at du vet ikke hvorfor dette skjer, og det kan være noe feil med Windows (operativsystemet), programvare eller det kan være noe feil med maskinvare.

Hvis ikke du føler at du er datakyndig, eller av en annen grunn ikke ønsker å "tukle" med datamaskinen for å finne ut av dette på egen hånd, bør du nok ikke gjøre det. Da bør du heller sende/levere datamaskinen inn til reparasjon hos din dataforhandler – ta kontakt med butikken hvor du kjøpte datamaskinen, dersom maskinen ikke vil starte.

Du kan prøve det enkle først – sjekk at strømkabelen er skikkelig på plass. Har du en bærbar PC kan det hende at batteriet er dødt.

Er du heldig, kan løsningen være å ta ut batteriet, dersom du har bærbar PC. Du bruker da strømkabelen til å starte PC-en, og dette kan være nok til å puste liv i PC-en. Du kan i etterkant velge å sette batteriet tilbake, hvis du ønsker det.

Kanskje ikke veldig sannsynlig, men dette er altså et alternativ. Du kan eventuelt lage en krise-CD, hvis du mistenker et virusangrep.

Klarer ikke du å starte PC-en din, men hører pipelyd fra PC-en, kan dette gi deg informasjon om hva som er galt. Du finner en oversikt over slike lyder på computerhope.com.

Hvis du har Windows 7, Windows 8.1 eller Windows 10, kan du prøve å trykke på F8 under oppstarten, for å få opp avansert oppstartmeny. Hvilken tast du skal trykke på er avhengig av datamaskin du har, det kan hende du finner informasjon om dette i brosyren til datamaskinen du har.

tester_spenning_laptop

Dessverre er det ofte slik at en installasjons-DVD for Windows ikke leveres med en ny PC med forhåndsinstallert Windows.

Det finnes flere 3. partløsninger, altså du kan lage en DVD eller en minnepinne som kan brukes til å starte datamaskinen opp med, og forsøke å fikse problemet på denne måten. På nettstedet lifehacker.com finner du flere gode alternativer.

Et eksempel på en slik tredjepartsløsning er The Trinity Rescue Kit, som leveres med flere typer verktøy som kan brukes til å redde data fra en PC som ikke lar seg seg starte på en normal måte.

Last ned en ISO-fil fra denne siden, og brenn denne på en CD eller DVD, eller du kan installere verktøyet på en minnepinne.

Her har du faktisk ganske mange valgmuligheter, men blant disse er muligheten til å definere et nytt Windows-passord, virusskanne PC-en, tilgang til et kloneverktøy og ta backup av PC-en. Videre kan man eventuelt bruke denne "krisedisken" til å gjenopprette tapte partisjoner, og overføre filer til andre enheter på det lokale nettverket.

Det finnes også et annet alternativ, nemlig Lazesoft Recovery Suite. Du kan laste det ned gratis fra lazesoft.com.

Du kan bruke programmet til å brenne oppstart-CD/USB disk via «Burn CD/USB Disk».

Her har du flere valg, men hvis PC-en ikke startet, kan du velge Windows Recovery.

Lykke til!

Hold deg oppdatert på nyheter som dette

KeepSmiling lager profesjonelle nettsider, nettbutikker og produserer digitalt innhold for din virksomhet.

Hold virksomheten din trygg, og beskytt dokumenter og la kollegaer samarbeide enkelt og effektivt med skytjenester fra KeepSmiling.

For mange bedrifter er vi også IT-ansvarlig, prøv oss du også!

Få nyheter, tips og tilbud

Direkte i din innboks

Skytjenester

KeepSmiling leverer både skreddersydde- og standardløsninger fra Microsoft 365. Vi kan også sørge for en komplett backup av alle tjenester.

Nettverk

Vi kan overvåke, monitorere og gjøre endringer eksternt i ditt nettverk, og vi blir umiddelbart varslet om noe er feil.

IT-ansvarlig

Sett bort IT-driften av virksomheten din og reduser kostnader ved å minimere “brannslukking” fra IT-personell.

Dronepilot

Dronepilot som er godkjent av Luftfartstilsynet. Foto og film til industri, offentlig og privat.

Media produksjon

Videoproduksjon som reklamevideo, instruksjonsvideo og firmapresentasjon med mer.

Nettside og nettbutikk

Profesjonell nettbutikk og nettside til din virksomhet med moderne design og gode brukeropplevelser.

Nylig laget

Del denne posten, Velg din plattform!